Als starters in Utrecht op zoek gaan naar een geschikte starterswoning dan denken inmiddels velen van hen: Jebber! In korte tijd is Jebber een begrip geworden in Utrecht. Jebber is in 2010 als dochter-BV van SSH opgericht om speciaal voor starters woonruimte te creëren. Deze unieke ontwikkelaar en beheerder voor starters koos onlangs voor het ICT-systeem XBIS Online van NCCW. Reden om een kijkje te nemen in Utrecht en te spreken met Monique van Loon, directeur Jebber, en Marieke Rippe, verantwoordelijk voor de contractvoorbereiding en communicatie bij Jebber.

Monique: ‘Jebber is in 2010 opgericht om starters in Utrecht meer kansen te geven op de woningmarkt. De vraag naar starterswoningen in Utrecht is nog steeds groot en zal naar verwachting blijven groeien. SSH verhuurt al jaren woningen aan studenten in Utrecht. Na hun studie moeten deze studenten echter uit hun studentenwoning, om plaats te maken voor de volgende studenten. Het werkt goed om je te focussen op een specifieke doelgroep met specifieke woonwensen, zoals SSH dat doet voor studenten. Vandaar dat we in 2010 speciaal voor starters een apart bedrijf hebben opgericht met een eigen naam, eigen mensen en een eigen kantoor, dat starters aan een woning helpt’.

Vliegende start
Monique vervolgt: ‘We hebben een vliegende start gemaakt. Vlak na de crisis hebben we veel woningaankopen gedaan en daar profiteren we nu van. Inmiddels hebben we ruim 1300 starterswoningen in beheer. Marieke vult aan: ‘Van de 1300 woningen muteren er zo’n 300 per jaar. Na een aantal jaren vertrekken ze vaak weer door veranderingen in werk of relatie; of ze willen een woning kopen, en dat is ook goed. Onze naamsbekendheid is inmiddels hoog. Starters weten ons in Utrecht goed te vinden. Monique: ’Er is nog steeds een schreeuwend te kort aan starterswoningen dus we gaan de komende jaren ook fors uitbreiden. Zo staan er de komende periode 500 nieuwe woningen op de planning op onze nieuwbouwlocatie “De Kwekerij”. Marieke: ‘We hebben een hele leuke doelgroep. Starters zijn positieve vrolijke mensen. Je moet ze wel bij hand nemen want ze gaan eigenlijk voor het eerst zelfstandig huren. Dus je moet ze veel uitleggen maar dat doen we graag’.

Eigen systeem
Naast een eigen naam, werkwijze en een eigen plek gaat Jebber vanaf april dus ook aan de slag met een eigen ICT-systeem. Monique: ‘We zijn inmiddels groot genoeg om een eigen ICT-systeem te hebben. We draaien nu op het systeem van SSH maar dat is op een aantal vlakken niet handig. Ons verhuurproces zit ook heel anders in elkaar. Zo verloten wij al onze woningen. We hebben dus geen wachtlijst. Dat zou ook raar zijn want als je acht jaar op zo’n lijst zou staan ben je ook geen starter meer. Starters zijn bij ons dus altijd urgent. Gelukkig staat de gemeente Utrecht hier volledig achter’. Marieke: ‘Wij toetsen op inkomen en of je een starter bent. Ook qua verhuurcomponenten verschillen we van SSH waar je bijvoorbeeld all-in kunt huren terwijl je bij ons alleen de woning huurt met als losse componenten de algemene schoonmaak en elektra’.

Alles-in-één systeem
Monique: ‘Een van de redenen waarom we hebben gekozen voor het systeem van NCCW (XBIS Online) is dat het een alles-in-één systeem is. Zowel het wonen, vastgoed als financieel is geïntegreerd in één pakket en ook eventueel gekoppeld aan de website. Daarnaast zijn we gecharmeerd van het medewerkersportaal binnen XBIS-Online waar je, als straks een huurder belt, direct alle informatie over deze huurder op het scherm hebt. We gaan er vanaf april gefaseerd van gebruikmaken en zien er erg naar uit’.

Cloud
Marieke: ‘Onze doelgroep doet alles online dus dat stuk moeten we ook goed voor elkaar houden. Daarnaast blijven we het belangrijk vinden om direct contact te houden met onze klanten want we willen weten hoe zij het wonen vinden en wat we kunnen verbeteren’. Tenslotte noemt Monique nog even dat ze dit jaar met Jebber gaan verhuizen. Monique: ‘We gaan een tijdelijke ruimte betrekken op onze nieuwbouwlocatie “De Kwekerij” in Utrecht. Zo houden we ook contact met zowel de starters die over een paar jaar op De Kwekerij gaan huren van Jebber als contact met de buurt in die omgeving. En omdat onze ICT met XBIS Online straks al in de cloud zit, hoeven we dit niet mee te verhuizen’.