Wet betaalbare huur aangenomen: alles wat je moet weten

  1. Home
  2. >
  3. Actueel
  4. >
  5. Wet betaalbare huur aangenomen:...

Dinsdag 25 juni heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet betaalbare huur. Hiermee is de inwerkingtreding van de wet op 1 juli 2024 een feit.

Op basis van een aangenomen motie van het Eerste Kamer lid Rietkerk gaat de handhaving van de wet door de gemeente en de verplichte presentatie van een puntenteling bij de aanvang van een contract pas in per 1 januari 2025. Hierdoor hebben softwareleveranciers voldoende tijd om de systemen aan te passen.

Als verhuurders zich niet aan de nieuwe regels houden, kunnen ze vanaf 1 januari 2025 een boete krijgen van de gemeente. Ook moeten verhuurders per 1 januari 2025 bij nieuwe contracten een puntentelling opnemen. Zo weet de huurder wat de maximale huurprijs voor de huurwoning is.

 

Ontwikkelingen NCCW
Zoals in de vorige update aangegeven hebben wij zoveel mogelijk voor gesorteerd op de softwarematige impact van deze wet en kunnen wij nu concreet verder om voor jullie de softwarematige aanpassingen door te gaan voeren.

Vanuit NCCW zullen wij ervoor zorgen dat binnen de gestelde tijd de softwarematige aanpassingen doorgevoerd zullen zijn. Op dit moment zijn wij druk bezig het geheel in kaart te brengen om te komen tot een tijdspad voor de ontwikkelingen en aan te kunnen geven per wanneer jullie kunnen beschikken over de aangepaste software in XBIS voor het ondersteunen van deze nieuwe wet.

Het beschikbaar stellen van de software zullen wij in twee stappen introduceren:

  1. De ondersteuning van de Regulering middenhuur in XBIS
  2. Moderniseren van het woningwaarderingsstelsel (WWS) in XBIS

 

Bekijk hier de webinar miniserie van BZK betaalbare huur voor verhuurders.

 

Bronnen:

 

Meer nieuws:

Een geslaagde klantconferentie! – juni 2024

Op 6 juni 2024 vond in samenwerking met Itris en Qonsío onze jaarlijkse klantconferentie plaats in het prachtige Madurodam. We kunnen met trots terugkijken op een succesvolle dag! De conferentie bood bezoekers de gelegenheid om waardevolle inzichten op te doen en te...

Lees meer

Het Wensen Portaal

Het Wensen Portaal helpt klanten om het maximale uit NCCW-producten en -diensten te halen. Het doel is om de klanttevredenheid en adoptie van de oplossingen te verhogen. Met het Wensen Portaal krijgen corporaties de kans om gezamenlijk te bepalen welke moderne of...

Lees meer