Zaam Wonen en Wonen Meerssen: Nauwe samenwerking vergroot slagkracht en kennisdeling

  1. Home
  2. >
  3. Actueel
  4. >
  5. Zaam Wonen en Wonen...

Zaam Wonen en Wonen Meerssen: Nauwe samenwerking vergroot slagkracht en kennisdeling

Geplaatst door CorporatieMedia op 

De afgelopen jaren lijken er binnen de sector steeds meer corporaties de handen ineen te slaan. Maar wat vraagt een goede samenwerking eigenlijk, hoe vind je elkaar en wat levert de synergie beide organisaties op? CorporatieGids.nl sprak erover met Gerd Ghijsen, Manager Bedrijfsvoering bij Zaam Wonen, en Pascal Hamers, Beleidsmedewerker bij Wonen Meerssen: “Samen sta je sterker én heb je meer slagkracht.”

Samenwerken met collegacorporaties is iets wat Zaam Wonen én Wonen Meerssen niet vreemd is. De corporaties werken onder andere al bijna vijftien jaar samen binnen Domaas, een samenwerkingsverband tussen achttien corporaties uit Limburg en één uit Noord-Brabant. Maar met de gezamenlijke keuze voor een nieuw ERP-systeem is die samenwerking alleen meer geïntensiveerd. Gerd: “Binnen Domaas hadden we afspraken gemaakt over bijvoorbeeld kennisuitwisseling om en na de selectie van een nieuw ERP-systeem. Maar met Wonen Meerssen hebben we dit nu nog concreter gemaakt. Dat gebeurde bijvoorbeeld al tijdens de contractonderhandelingen maar ook in het traject daarna. We hebben vaste momenten ingepland voor kennisdeling om zo de communicatie te verbeteren en elkaar een kijkje in de keuken te geven. Hierdoor zien we elkaar minimaal vier keer per jaar.”

Acht kilometer
Zaam Wonen en Wonen Meersen liggen hemelsbreed zo’n acht kilometer van elkaar verwijderd. “Dat zorgt er natuurlijk voor dat we elkaar snel vinden,” legt Pascal uit. “We kenden elkaar al via Domaas en de bestuurders kwamen ook bij elkaar over de vloer. Dan is de drempel een stuk lager om de auto te pakken en elkaar op te zoeken. Daarnaast hebben onze organisaties ook ongeveer dezelfde grootte en hetzelfde DNA; laagdrempelig, pragmatisch met een no nonsense mentaliteit. Dat sluit in de praktijk goed bij elkaar aan.”

Samen sta je sterker
Op de vraag wat voor de Limburgse corporaties het voordeel is om samen te werken, blikt Gerd terug op het selectietraject: “Samen sta je sterker en heb je meer slagkracht. We zijn allebei geen grote organisaties en door elkaar op te zoeken kun je meer stem hebben tijdens onderhandelingen. Daarbij helpt het dat we met z’n tweeën zijn. In het verleden hebben we binnen Domaas bijvoorbeeld weleens geprobeerd dit te doen, maar omdat je met meer dan tien corporaties – en dus tien verschillende meningen – te maken hebt, is dat een stuk lastiger. Het moet immers wel efficiënt en constructief blijven. Als je alleen maar vergadert om verschillen te overbruggen, kom je nergens.”

Zelfde architectuur
“Een andere reden om elkaar op te zoeken is kennisdeling,” vervolgt Pascal. “Doordat we nu een gemeenschappelijke architectuur hebben, kunnen we makkelijk elkaar verder helpen. Daarvoor is het wel belangrijk om bereid te zijn dit te willen doen én open te staan voor anderen. Een voorbeeld hiervan is assetmanagement. Wonen Meerssen is zo’n twee jaar geleden bij Zaam Wonen op bezoek geweest om te kijken hoe zij dat aanpakken. Je kunt wellicht niet alles overnemen, maar wel zaken uithalen die je vertaalt naar je eigen organisatie. We hebben allemaal hetzelfde doel en kunnen onze processen zo verbeteren. Daarnaast helpt zulke kennisdeling ook ons te specialiseren, bijvoorbeeld omtrent verantwoording. Voor een kleine organisatie kan zo’n thema zwaar zijn, maar door de krachten te bundelen kom je verder.”

Efficiënt systemen gebruiken
Kennisdeling gaat niet alleen over hoe je processen inricht, maar ook hoe je je systemen gebruikt, vertelt Gerd: “Het is daarbij gemakkelijk, maar niet noodzakelijk, als je processen hebt die hetzelfde zijn ingericht. Een voorbeeld was een collega binnen Zaam Wonen die handmatig oude gegevens aan het verwijderen was. Doordat je elkaar op vaste momenten opzoekt en in gesprek bent, kun je van elkaar leren. Toen we dit proces bespraken vertelde iemand van Wonen Meerssen dat je deze handeling binnen ons ERP-systeem XBIS ook in bulk kunt doen en legde uit hoe. Dat bespaart sindsdien enorm veel tijd.”

Angst wegnemen
Volgens het duo is het wel belangrijk om te blijven investeren in het meenemen van de collega’s. Pascal: “Doordat we kennissessies organiseren, kom je bij elkaar over de vloer. Zo houd je lijntjes kort en leg je makkelijk contact. Maar aan de andere kant zullen er altijd medewerkers zijn die al lang bij de organisatie werken en misschien bang zijn hun stoeltje te verliezen of om te fuseren. Die zullen niet vrijwillig kennis gaan delen. Om toch die bereidheid te creëren, helpt het om successen te vieren en mensen te vertellen over wat samenwerken oplevert. En natuurlijk stimulans van de directie en het management om de organisatie mee te nemen.”

Standaard
“Daarnaast zijn sommige mensen bang om hun maatwerk te verliezen. Maatwerk is vanuit vroeger iets heel normaals, maar iets wat je vandaag de dag eigenlijk niet meer moet willen. Je wilt namelijk snel data kunnen uitwisselen en ontsluiten om snel vergelijkingen kunnen maken. Daarvoor werkt de standaard het beste. Wij nemen samen met drie andere corporaties deel aan de pilot van XBIS Analytics, een BI-oplossing vanuit het primaire systeem. Daarvanuit willen we werken aan een standaardisering van rapporten. Natuurlijk blijf je je eigen wensen houden en kun je misschien maatwerk nooit helemaal uitsluiten, maar soms moet je je eigen wensen durven loslaten om bijvoorbeeld het proces goedkoper te maken of beter te kunnen samenwerken. We doen immers allemaal hetzelfde.”

Nieuwe collega’s
Vanuit die gedachte staan Zaam Wonen en Wonen Meerssen open voor andere corporaties die zich bij het collectief aansluiten. Gerd: “We zijn natuurlijk ontstaan vanuit Domaas en hebben de voordelen gemerkt van een grote groep organisaties die samenwerkt. En ook al zijn we met z’n tweeën begonnen, het moet zeker mogelijk zijn dat andere corporaties zich bij ons aansluiten. Samen komen we immers een stuk verder.”

Meer kennisdeling
Op de vraag waarop de corporaties zich de komende periode verder willen focussen, sluit Pascal af: “Dat zit vooral in nóg meer kennisdeling. Hoofdzakelijk omtrent ICT, maar ook bijvoorbeeld in de operationele tak rondom het efficiënt inrichten van processen zoals onderhoud. In de verdere toekomst zouden we ook graag samen inkoop willen doen. Daarvoor zou het helemaal geweldig zijn als nog meer partijen met ons samen willen werken, zodat je als enkele kleinere corporaties toch één grote vuist kunt maken.”

Bron: CorporatieGids Magazine, Foto: Bjorn Frins

Meer nieuws:

NCCW 2 jaar op rij DICO-gecertificeerd

Met trots kunnen we zeggen dat we wederom DICO-gecertificeerd zijn. Dit betekent dat we een nieuwe standaard hebben gezet voor datakwaliteit en betrouwbaarheid. En dat is precies wat onze klanten verdienen! Via de Corporatie Cloud processen Reparatieverzoeken en...

Lees meer

NCCW opnieuw gecertificeerd voor ISAE3402-Type 2

De ISAE3402 Type 2-certificering, ook bekend als de Internationale Standaard voor Verzekeringen Engagements (ISAE) 3402 Type 2, is een beoordeling van hoe goed NCCW haar interne controlesystemen en processen uitvoert. Naast onze bestaande ISO-certificeringen (ISO...

Lees meer